Απολογιστικό Δελτίο Τύπου
RiNNOVATE Forum 2024

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου “RiNNOVATE”, με κεντρικό θέμα, «Το Μέλλον της Περιφερειακής Ανάπτυξης», από το Ignite Foundation. Το συνέδριο έλαβε χώρα το Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο της Μαρίνας Αγίας Νάπας προσελκύοντας πέραν των 170 συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο Διευθυντής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, επιχειρηματίες της περιοχής, μέλη οργανωμένων συνόλων αλλά και πολίτες της περιοχής της Αμμοχώστου. Η τεράστια ανταπόκριση των τοπικών αρχών, των επιχειρηματιών αλλά κυρίως του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην περιφερειακή ανάπτυξη της Αμμοχώστου, αλλά και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ζουν αυτή την περιοχή για μια οικονομικά ανθεκτική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά ανεπτυγμένη Αμμόχωστο.
Το RiNNOVATE FORUM περιελάβανε τέσσερα κεντρικά πάνελ συζητήσεων, με θέματα επίκαιρα και άκρως σημαντικά για το μέλλον και την ευημερία της Επαρχίας Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η «Αξιοποίηση των επιχορηγήσεων της ΕΕ για την προσέλκυση ερευνητικής αριστείας και πόρων», η «Ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη γεωργία», η «Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος» και η «Δημιουργία διαύλων εμπλοκής και έκφρασης για την τοπική κοινότητα». Σε όλα τα πάνελ, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από μετασχηματιστικές στρατηγικές και καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να προσφέρουν μια ολιστική και εμπεριστατωμένη αναδιαμόρφωση του οικοσυστήματος της Επαρχίας Αμμοχώστου. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι σε κάθε πάνελ παρατηρήθηκε ζωηρό ενδιαφέρον και συμμετοχή από το κοινό, με ερωτήσεις και συζητήσεις που ανέδειξαν τη σημασία των θεμάτων και την ανάγκη για άμεση δράση και συνεργασία προς επίλυση τους.
Το RiNNOVATE FORUM δρώντας ως η πλατφόρμα που φέρνει κοντά υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τις τοπικές αρχές, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες αλλά και απλούς πολίτες, απέδειξε ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων μπορεί να αποβούν καθοριστικές για τη οργανική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας μας. Απέδειξε ότι η ανάδειξη των προβλημάτων και η ειλικρινής παραδοχή τους, αλλά και η συζήτηση και ευθυγράμμιση προς ένα κοινό στόχο, μπορεί να είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη ευμάρεια της Αμμοχώστου και των ανθρώπων της.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η δέσμευση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και των τοπικών αρχών και επιχειρηματιών της περιοχής, για στενή συνεργασία με το Ignite Foundation. Έτσι, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ευκαιρίες της περιφέρειας μας, να εργαστούμε συλλογικά προς επίλυση τους και εν τέλει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη. Εμείς από την πλευρά μας ως Ignite Foundation, δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά και την στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε στο επόμενο συνέδριο σε ένα χρόνο, να μπορούμε να παρουσιάσουμε χειροπιαστά αποτελέσματα όσον αφορά τις ιδέες και προτάσεις που αναδείχθηκαν φέτος. Σε συνέχεια της δέσμευσης μας αυτής, μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθεί έκθεση η οποία θα συνοψίζει τα συμπεράσματα του φετινού συνεδρίου, ούτως ώστε να υπάρχουν καίριοι δείκτες απόδοσης της δουλειάς που θα επιτευχθεί στον χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι το επόμενο συνέδριο.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν στο  RiNNOVATE FORUM 2024 και ευελπιστούμε το συνέδριο αυτό να αποτελέσει το έναυσμα για την πρόοδο και την αλλαγή.